
Lindholmens äppelkaka
1 sats pajdeg
50 g malda mandlar (kan blandas med hasselnötter)
80 g mandelmassa eller marsipan
5 Lindholmsäpplen eller liknande halvvilda, syrliga
1 ägg
2 dl vispgrädde
1 äggula
1/2 dl strösocker
2 nypor malen kanel
Klä en pajform med degen, strö över de malda nötterna och den rivna mandelmassan.
Skala äpplena, skär tunna skivor och lägg dem snyggt på mandelmassan.
Grädda i cirka 10 minuter i 200 grader.
Rör ihop vispgrädden med ägget, gulan, sockret och kanelen.
Häll detta över den förgräddade kakan och grädda vidare på 220 grader i 10 minuter till.
Smeten ska ha stelnat och ytan vara gyllenockra.
Strö över lite riven mandelmassa och rostade mandelflarn.
Kakan ska serveras med grädde eller riktig vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar