lördag 13 oktober 2007

30-åriga kriget

Välkomna till 30-åriga kriget!


Konstlinjens andraårselever har under två veckor i början av terminen arbetat med temat 30-åriga kriget. Processen började med en historisk föreläsning, och slutade på många olika ställen. Uppgiften var fritt formulerad: Alla skulle göra en målning som var lika stor som de själva var långa, och sedan fortsätta arbeta med den under 7 arbetsdagar. Målningen behövde inte nödvändigtvis bli färdig på den tiden, utan det var själva arbetet/kriget/processen som var det viktiga. Verken presenterades också som en utställning under Konstskolan Munkas 30-årsjubileum den 8/9 2007. Följande texter är hämtade ur katalogen till utställningen.


Pernilla Sundh

Jag har tänkt på kriget som konflikt (intressekonflikt, religiös konflikt, konfliktfylldhet etc.).

Jag kände ganska tidigt in i projektet att det som skulle fungera bäst för mig var att arbeta med två tavlor parallellt. Jag hade en tanke om att de skulle vara uppdelade i aktivt - passivt,

yttre - inre, eller jag och inte jag. Det blev under arbetets gång jag alltihop, men ändå med något jag upplever som en tydlig skillnad tavlorna emellan.

Jag har i huvudsak målat fritt, med visst undantag från figurerna som till en början kanske hamnade på tavlorna av rent tvång men sedan utvecklades till att ha en mer naturlig plats. Det här är nästan första gången som jag använder den här sortens färgkombinationer och kompositioner och definitivt första gången jag gör det i ett sådant här sammanhang och mitt största krig har nog varit att inte ge efter för förnuftet och mina fördomar om måleriet.

Dagens vapen/ dagens rustning

Jag har valt saker som jag rent mentalt har gjort, haft eller behövt under just den dagen. Generellt sett har anfall varit bästa försvar, bortsett från en dag då jag kände mig väldigt sårbar. Den dagen var den enda dagen jag gjorde en rustning.


Katja Larsson

Jag ville måla ett ackord, där färgerna fick bilda intervall och harmoniera med och mot varandra. Jag ville också skapa ett färgmässigt djup och en rumslighet med framför och bakom, varmt och kallt.


Henrik Lood

Kan man bevara känslan om man byter ut väsentliga delar som t.ex. vapen?

Målningen är inte av avslutad.

De små bilderna är porträtt-teckningar av Drottning Kristina


Emmelie Sjunnesson
Material

Målningen:

Färdig grunderad duk, 170x139 cm
Läkt, 2x160 cm, 2x129cm, 1x119cm, 4x30cm
Kallt kaffe
Häftpistol
Hammare
Spänntång
Östgöta binder
Pigment; pariserblå, carput mortum, oxidgult, kadmiumgrönt, titanvitt, zinkvitt, signalrött, järnoxid, bränd terra och bränd umbra
1 halv äppelskrutt
Träläm
Förbandsgas, ca 50x40cm
Maskeringstejp
Vatten
1 stor moddlare (100mm)
2 st palettknivar
2 st penslar (12mm och ca 10mm)
Svart tusch
10 st glasburkar
6 st
stora papper, ca A1
Hushållspapper
Oljepastellkritor: ljusgrön, grön, ljusgul och orange
Akvarellfärger på tub: grön, gul, ljusgul, brun, mörkare grön, röd (en ljus och en mörkare)
Akrylfärg: gul och röd

Loggboken:
11 st A4-papper
Skrivmaskin
Blå bläckpenna
Blyertspenna

Dagens vapen/ Dagens rustning:
6 st
A4-papper
st A2-papper
Genomskinlig tejp (ca 3cm bred)
Pigment: oxidgul, carput mortum, titanvitt, järnoxid, pariserblå, bränd umbra, kadmiumgrön, bränd terra
Digitalfotografi utskrivet på vanligt A4-papper
Mobiltelefon med kamera
Skrivmaskin
Limstift
Trälim
Röd bläckpenna
Blyertspenna (6b)
Pannå, 50x50 cm
Plasthandskar 10 st
1 påse pepparmyntste
1 A6-papper
Blå bläckpenna
Blyertspenna (4b)
Östgöta binder
1 palettkniv

Emmelie Sjunnesson redovisar sina arbeten.


Isabel Theselius
30-åriga kriget:

I min målning om 30-åriga kriget har jag arbetat väldigt fritt och intensivt. Jag har som i många av mina målningar, använt mig av kollageteknik. Jag har målat med akryl och tecknat med både kol, blyerts och bläck. Motiven är plockade ur olika sammanhang. En del har uppkommit från ord som har med 30-åriga kriget att göra. Andra är föremål som jag rent visuellt tycker är intressanta.

Mina vapen och rustningar i kriget:

Min kropp - som vapen, men även som rustning.

Skjuter du skjuter jag – en mening tagen från musikern Timbuktu, som jag tycker säger mycket om människan, och om mig själv. En idiotisk inställning som vapen.

Telefonterrorist – jag använder telefonen som vapen när jag bråkar med andra, och som rustning för att kunna distansera mig från omvärlden.

Schemaliv – jag arbetar gärna, ofta och mycket. Vare sig det handlar om konst eller om att servera, är det en rustning mot mitt sociala liv.

Drottning Kristina

modellmålning


Daniel Wendler

Titel: 41:33
(ljudverk)



Vad är ljud
hur påverkar ljud
vad går att göra med ljud
ljud som drog
ljud som bärare av information
ljud som skydd, försvar

ljud som anfaller

ljud som meditation

ljud för att sova

ljud för att vakna

jordens ljud

kroppens ljud

tankarnas ljud



Vad händer när du lyssnar på ljud och förstärker det? Olika känslomässiga reaktioner uppstår beroende på vilken situation du befinner dig i.

Ett behag eller obehag kan infinna sig.

Verket består av 2 olika beståndsdelar, brus och sinuston, som utgör grunden för alla andra ljud.

Båda beståndsdelarna används i vitt skilda sammanhang.

I det ena som tortyr, vapen.

I det andra för att försätta sig själv i ett djupare tillstånd för att försöka förstå sig själv.

Verket är en repetition av sig själv.


Matilda Björkne
Titel: In the shadow of the vally of death

När jag började med tavlan hade jag ingen tanke om vad det skulle bli för motiv. Så jag började med att anfalla duken med mina händer och massa olika färger. När jag var färdig med det satte jag mig ner och såg om jag kunde hitta nåt. Det första jag hittade var draken, vilket är ett motiv som jag bearbetat under sommaren. När jag började med den såg jag sedan dödsängeln, vilket också är ett motiv som jag haft i mitt huvud vilken jag skissat lite på.

Frågan jag vill ställa till dig som betraktare: Är detta motiv negativt eller positivt för dig?


Marianne Hemberg

De senaste 2 veckorna har jag arbetat med denna tavla under temat ”30-åriga kriget”.

Temat var tolkningsfritt så det var fritt fram att anfalla duken från vilken riktning som helst, enda kravet var att man skulle använda lika mycket duk som man var lång. Min tavla är 176 cm hög. Varje arbetsdag skulle man också göra dagens vapen eller sköld. Jag valde att ta små plattor av spånskivor och däri försöka hitta dessa.

Jag ger mig in i kriget med duken genom att anfalla den med en bred moddlare och en svamp. Med gråblå färg som ammunition rensar jag hela fältet från vit färg. Som dagens vapen blev det ett armborst som ska kunna skjuta iväg idéer för tavlan.

Nästa dag har jag ett nytt vapen, en kanon som skjuter iväg en kanonkula för en explosion på tavlan. Med en bred pensel börjar jag fäkta mot duken. Det blir en färggrann explosion i olika orangea nyanser som mest liknar en fjäder…? En stegrande häst har börjat ”tränga sig igenom” duken, så det är bara att färgsätta den.

Ryttare eller soldat ska det så klart sitta på hästen. En stolt och sadelfast figur dyker upp i sadeln. Han håller tyglarna med en hand och den andra upp i luften för att hålla i något, jag vet inte vad ännu. Ansiktet syns inte heller utan får vänta. Explosionen är verkligen som en fjäder. Det ser nu ut som en cirkusfjäder i pannan på hästen. Usch, bort! Jag kastar mig in i lågorna med en grågrön färg och ”släcker” lågorna tills det bara ligger en tjock dimma kvar. Dagens sköld blir en hjälm för ryttarens ansiktslösa huvud.

Två stackars män som råkar ut för explosionen dyker upp på duken. Kanske är de fäder för jag ser hela tiden ett fönster i övre högra hörnet med ett barn som sitter och tittar ut och verkar vänta på något/någon. Har de ett samband? Jag målar dit det lite försiktigt. Det känns bra. Några stora mossiga stenar tränger sig mot mig i nedre vänstra hörnet. Med två breda penslar får jag snabbt dem på plats. Explosionen? Fortfarande inte bra, det spretar en massa mörka sträck åt alla håll i ett försök till att försöka få det att se ut som…ja, jag vet inte vad. Ännu en gång kastar jag mig in i rökmolnet. Tätare, mer rök, även runt den fallande soldaten. Lite bättre. Ryttarens ansikte börjar framträda lite försiktigt. Är det en han eller hon? Wow, vad jag har ont i ryggen nu. Dagens vapen blir en bröstsköld för att hålla upp min onda rygg.

Ryttaren får en kvast i handen, med den ska han sopa rent hus, sopa bort alla krig. Två fönster till med väntande barn målas upp. De kommer svävande från bakgrunden. Krig, vad är det? Det handlar alltid om religion. Om vem som har den riktiga synen på allt. Under 30-åriga kriget var det mellan katoliker och protestanter. Dagens sköld blev därför gyllene kors. Sandlådesyndrom. Ska vi aldrig växa ifrån det?

En fjärde gång kastar jag mig in i rökmolnet efter explosionen. Tätare rök, bulligare med växande känsla. Nu då? Bättre än någon gång innan. Fönsterna får färg, en sliten finish men med bräcklig känsla. Ryttaren får guldknappar i sin rock. Dagens vapen blir en brinnande fackla som en tanke på alla de byar som genom århundradena har blivit antända och brunnit ner till grunden under krig.

Sista dagen, fixar till det sista i ryttarens ansikte. Vill inte hålla på och trixa för mycket, då blir det att småpenslarna kommer fram och de har jag försökt att undvika. Dagens vapen blir ett svärd. Kanske svärdet som ryttaren slängt för att istället hugga tag i kvasten och ge sig ut i en kamp med hopp och tro på att man kan sopa bort krigen. Kanske det är barnens goda riddare. Jag kallar min tavla för ”Eftertanke med ironi”.

Hälsningar Marianne Hemberg



Simon Karlsson

“ Because you´re worth it” är titeln på tavlan. Den visar ett porträtt av en person i 30-års kris. 3-årskris är då såklart en metafor till ett 30-årigt krig. Den vill visa hur samhället och media vill ändra en persons utseende. Det handlar om ideal. Vill personen förändras, eller är det samhällets önskan? Extreme makeover program på tv gör människor på löpande band. Människor som efteråt äntligen följer mallen på hur de ska se ut.
Äntligen.


Julia Stepp

Jag trodde att jag skulle brodera
på en filt. Men den lite för
trevliga syjuntestämmningen gjorde
att broderitråden kom av sig.
Så jag packade ner filten och
började med något annat.


När jag målade försökte jag
vara lite snällare än vanligt
och inte censurera infallen för hårt.
Det jag har suddat bort finns kvar
som spår,
Att bestämma sig för att följa med
är visserligen också en slags plan.

Hur som helst, det första som
kom fram var ett självporträtt.

Det är ofrånkomligt och märkligt
att tänka på sig själv.
Och man kommer aldrig åt något
annat än bilder.
Det man identifierar sig med,
den här kroppen man går
omkring i,
det här utseendet, historierna,
alla minernena.


Allt det där är föränderligt
och allt går att förlora.

Inte så konstigt att man
bygger en liten värld
av en minigarderob
och ett magiskt dvärgträd
där man kan söka skydd
när imagekriget pågår för
fullt.


Daniel Wendler

målning, teckning, bandloopar

Motpolen till ljud kan vara tystnad.

Tystnaden kan infinna sig på många olika sätt.

En man har fått sin mun igenspikad på grund av det han tror på.

Under tiden jag målade av fotografiet lyssnade jag på inspelade bandloopar med konkreta ljud som finns runt omkring oss i vår vardag.
Kraftigt förvrängda.

Ljud i skrift
En diktafon utan batterier.


Leif Andersson

Kol binder signalröd guldockra kaffe kol binder signalröd guldockra
kaffe... lager på lager på lager. 30 år av krig på sju dagar.
Självporträtt i halvprofil större och större och större.


Minna Sakaria

Det lilla porträttet på Drottning Kristina (som var en modellstudie) inspirerade mig till att göra den stora målningen. Med utgångspunkt i den historiska bilden av Kristina studerade jag ljus, färg, penselföring och teknik.

Jag vill lära mig måla! Det är det jag jobbar med.


14. Susanne Johansson
Titel: Ignorans

Vad skapar konflikter?
I denna relief gör jag ett försök att beskriva detta.
Material: bivax, akrylfärg och tyg.


Käbi Pettersson

När jag har målat min tavla har jag använt mig av olika vapen, till exempel en kniv, en löpsnara med m.m. Inga penslar har alltså varit inblandade Jag har utgått från en babylonisk myt, den och resten kan du läsa om i det lilla häftet på golvet.


Ola Wagner

– Jag har förlorat kriget mot mig själv–

– Kan man kriga mot sig själv i 30 år utan att veta om man har vunnit eller förlorat?

– Kan man förlösa sig själv genom att lägga sig platt på rygg och blotta sin strupe?

– Är vapenvilan ett bakhåll eller en strategi som leder till ett fältslag?

– Kan en fiende, en allierad och en neutral gå på samma kalas?

– Har jag förlorat krigen mot mig själv?

7/9 2007


Johanna Arvidsson
Titel: Spelet
Material: akryl på duk

Ett krig om habegär.

Inga kommentarer: